Informatii utile pentru calatoriile in Romania

Măsuri noi si exceptii,in vigoare valabile din 07 februarie 2022

din 20 decembrie 2021 , trebuie să completezi formular digital de intrare in Romania (plf.gov.ro) cu 72 de ore înainte de intrarea în Romania sau 24 de ore după.

 • nu se considera completat, in cazul in care ai introdus in formular date de identificare eronate sau incomplete
 • pentru minori si persoanele in incapacitate (ex. persoane cu handicap), obligatia de a completa formularul revine parintilor, tutorelui sau reprezentantului legal
 • Cine NU trebuie sa completeze

 • pilotii de aeronave si personalul navigant, mecanicii de locomotiva si personalul feroviar, conducatorii autovehiculelor cu capaciate max. mai mare de 2,4 tone (transport de marfa), conducătorii autovehiculelor cu mai mult de 9 locuri pe scaune inclusiv locul conducătorului (transport de persoane), personalul navigant maritim și fluvial, elicopterelor și personalul platformelor maritime, polițiștii care participă la misiuni de aducere în România a persoanelor urmărite internațional, personalul care executa misiuni de transport pacienți (din afara teritoriului României), cei care se deplasează la locul de muncă și tranzitează frontiera de stat cel puțin o dată în 24 de ore.
 • vezi comunicat oficial - Ministrul Sanatatii

  Carantina si izolare (noile reguli)

  Se elimina încadrarea statelor în funcție de situația epidemiologică, înstate verzi, galbene si rosii.

  Carantina se aplică persoanelor care nu sunt infectate (nu au simptome) Covid, dar intră în România din alte state sau sunt contact direct cu o persoană infectată.

  Contact direct cu o persoană infectată înseamnă la mai puțin de 2 m, timp de minimum 15 minute, fără mască de protecție (medicală sau FFP2), sau dacă ai avut contact direct neprotejat cu secreții infecțioase ale unui caz de COVID (ex. în timpul tusei, atingerea unor batiste etc.) sau contact fizic direct (ex. strângere de mână fără igiena ulterioară a mâinilor) sau locuiești în aceeași gospodărie cu un pacient cu COVID.

 • NU intri în carantină dacă ești vaccinat sau trecut prin boală în ultimele 6 luni sau ai test RT-PCR negativ (cu 72 ore înainte).
 • carantină 5 zile dacă ești nevaccinat sau netrecut prin boală în ultimele 6 luni sau nu ai test RT-PCR negativ (cu 72 ore înainte).
 • dacă ești contact direct cu o persoană confirmată pozitiv, intri în carantină 5 zile (chiar dacă ești vaccinat sau ai test negativ).
 • (NU intri în carantină DOAR dacă ai trecut prin boală și ai cel mult 90 de zile de la terminarea izolării).

  Dacă ești confirmat pozitiv cu Covid (test rapid sau RT-PCR), atunci intri în izolare astfel:

 • izolare 5 zile daca ești vaccinat, trecut prin boală (în ultimele 90 de zile).
 • izolare 7 zile dacă ești nevaccinat sau trecut prin boală (de mai mult de 90 de zile).
 • Vezi document legal (punctul IV)

  La ieșirea din carantină sau izolare nu mai trebuie test negativ.

  Documentul prin care dovedești dacă ești vaccinat, trecut prin boală sau testat negativ este certificatul digital Covid UE.

  Valabilitate certificat digital Covid UE (certificat verde):

 • în România este valabil până la 31 decembrie 2022 (la cerere se poate eliberara un nou certificat, după fiecare doză suplimentară de vaccin efectuată).
 • DOAR pt. intrare în România și călătorii în UE, Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Elveția

 • valabil dacă ai făcut doza 3 (booster)
 • valabil dacă NU au trecut mai mult de 9 luni de la de la ultima doză efectuată
 • – valabil încă 180 de zile dacă ai făcut două doze, erai eligibil pentru doza 3, dar ai făcut Covid.
 • (acum, în UE este valabil până la 30 iunie 2022; posibil să fie extins până la 30 iunie 2023)

  Cum se aplică măsurile (și excepțiile):

  Carantinarea se face ori la domiciliu, ori la o adresă declarată, ori într-un spațiu special amenajat.

  Se elimina incadrarea statelor in functie de situatia epidemiologica, in state verzi, galbene sau rosii

  1. Daca vii / intrii in Romania din orice tara(cetatean român sau străin)

  2. Daca esti cintact direct cu o persoana confirmata pozitivCOVID

  3. Persoanele fizice provenite din state ale căror autorități nu emit certificate digitale COVID-19 ale UE sau documente compatibile cu aceste certificate, fac dovada vaccinării, testării sau vindecării prin intermediul unui document, pe suport de hârtie sau în format electronic emis de respectivul stat, în limba țării respective și în limba engleză.

  Recunoașterea certificatelor COVID din țări terțe (din afara UE)

  Până în prezent, 33 țări (și teritorii) din afara UE au aderat la sistemul de certificate digitale ale UE privind COVID. Certificatele eliberate în aceste 33 țări (și teritorii) sunt acceptate în UE în aceleași condiții ca și certificatul digital al UE privind COVID. În mod similar, certificatul digital al UE privind COVID este acceptat de aceste 33 țări: Albania, Andorra, Armenia, Cabo Verde, El Salvador, Insulele Feroe, Georgia, Israel, Islanda, Liban, Liechtenstein, Moldova, Monaco, Muntenegru, Maroc, Noua Zeelandă, Macedonia de Nord, Norvegia, Panama, San Marino, Serbia, Singapore, Elveția, Taiwan, Thailanda, Tunisia, Togo, Turcia, Ucraina, Emiratele Arabe Unite, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Uruguay, Vatican.

  Vezi mai multe detalii aici

  4. Se interzice accesul pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini și apatrizilor care sosesc din Botswana, Eswatini, Lesotho, Malawi, Mozambic, Namibia, Africa de Sud, Zimbabwe, Angola și Zambia.

  Este diferența legislativă între masurile de carantinare / izolare și cele de interzicere a intrării în Romania din anumite țări.

  EXCEPȚII DE LA CARANTINĂ (cine NU intră în carantină)

  Test negativ RT-PCR sa fie facut cu 72 oreînainte indiferent de unde vii

  Suspendarea temporară a carantinei persoanelor

  În situații deosebite, pe baza documentelor justificative emise individual de DSP (județean), care vizează:

  – participarea la evenimente legate de naștere, căsătorie, deces

  – deplasări pentru intervenții/tratamente medicale în cazuri care nu suportă amânare (afecțiuni oncologice, hemodializă etc.)

  – preschimbare documente de identitate

  – părăsirea țării

  – prezentarea la vaccinare conform programării poate fi analizată suspendarea temporară a măsurii de carantină

  IMPORTANT (pt. reîntoarcere sau vacanțe)

  Vezi condițiile de călătorie/intrare în:

  UK (Anglia), Germania, Italia, Franța, Spania, Austria, Belgia, Moldova, Olanda, Suedia, Norvegia, Elveția, Portugalia, Ungaria, Bulgaria, Cipru, Canada, Grecia, USA, Irlanda, Turcia, Israel, Danemarca, Cehia, Emiratele Arabe.

  Informatii utile pentru intrare in romania

  1. Lista tarilor cu risc (COVID) nu mai este valabila (vezi mai sus)

  2.Vezi aici restrictii Covid, rata de infectare, masuri de preventie valabile (pe teritoriul Romaniai)

  3. Completează formular/declarație intrare în România

  4. Descarcă de aici certificatul digital de vaccinare (cod QR) – actualizare

  ! Persoanele fizice provenite din state ale căror autorități nu emit certificate digitale COVID-19 ale UE sau documente compatibile cu aceste certificate, fac dovada vaccinării, testării sau vindecării prin intermediul unui document, pe suport de hârtie sau în format electronic emis de respectivul stat, în limba țării respective și în limba engleză.

  (certificat Covid verde doza 3 – dacă ești vaccinat cu Johnson&Johnson sau ai făcut doza de rapel (booster) e recomandat să-ți generezi un nou certificat)

  5.Pentru ieșirea din carantină sau izolare nu mai trebuie test negativ.

  6. Dacă vii din alte țări este recomandat să te testezi pentru Covid-19 (pt siguranța ta, a familiei, apropiati, colegi etc.).

  Vezi lista centrelor de testare COVID -19 din România

  7. Dacă ai luat contact cu cineva infectat /suspect de Covid-19, autoizolează-te imediat pentru min. 7 zile și ia legatura cu medicul de familie, Direcția de Sănătate Publică locală sau sună la 112 dacă ai simptome grave.

  8. Vezi aici timpul de așteptare la intrarea în România cu mașina

  Din 21 iulie 2020 a intrat în vigoare Legea Carantinei și a Izolării. Vezi principalele prevederi ale legii