Marea Britanie - Informatii despre conditiile speciale de calatorie, in contextul COVID-19

Cetățenii români care călătoresc în Marea Britanie direct din România sau dintr-unul din statele care nu sunt incluse în lista statelor exceptate de la restricțiile de călătorie*, sunt obligați să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile.

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

La data de 3 iulie a.c., autoritățile britanice au anunțat că începând cu 10 iulie 2020, persoanele care călătoresc din următoarele state: *Andorra, Antigua și Barbuda, Aruba, Australia, Republica Austria, Bahamas, Barbados, Regatul Belgiei, Insula Bonaire, Republica Cehă, Republica Cipru, Republica Croația, Republica Coreea, Curaçao, Regatul Danemarcei, Republica Dominicană, Republica Elenă, Republica Franceză, Polinezia Franceză, Insulele Feroe, Republica Finlanda, Republica Insulelor Fiji, Republica Federală Germania, Grenada, Groenlanda, Guadelupa, R.A.S. Hong Kong, Republica Italiană, Republica Islanda, Jamaica, Japonia, Principatul Liechtenstein, Republica Lituania, Marele Ducat de Luxemburg, R.A.S. Macao, Republica Malta, Republica Mauritius, Principatul Monaco, Regatul Norvegiei, Noua Caledonie, Noua Zeelandă, Republica Polonă, Réunion, Republica San Marino, Republica Serbia, Republica Seychelles, Regatul Spaniei, Regatul Suediei, Saint-Barthélemy, Saint Eustatius și Saba, Saint Kitts și Nevis, Saint Lucia, Saint Pierre și Miquelon, Regatul Țărilor de Jos, Republica Trinidad și Tobago, Republica Turcia, Ungaria, Vatican, Republica Socialistă Vietnam sunt exceptate de la măsura autoizolării.

De asemenea, persoanele care călătoresc în Anglia din Republica Irlanda, Insulele din Canalul Mânecii, Insula Man și cele 14 teritorii britanice de peste mări sunt exceptate de la măsura autoizolării.

Precizăm că cetățenii români care călătoresc în Anglia dintr-unul din statele care nu sunt incluse în lista de mai sus, a celor exceptate de la restricțiile de călătorie, sunt obligați să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile.

Incepând cu data de 08.06.2020, în Marea Britanie se impune măsura obligatorie privind izolarea la domiciliu a tuturor persoanelor care sosesc în Marea Britanie, indiferent de cetățenie sau statut.

De la această regulă există următoarele excepții:

 • Irlanda, Insulele Channel, Insula Man;
 • teritoriile britanice de peste mări;
 • începând cu 10.07.2020 - țările aflate pe “travel corridor list” – lista care se actualizează în permanența și care poate fi consultată pe https://www.gov.uk/guidance/coronavirus-covid-19-travel-corridors.
 • La acest moment România nu face parte din lista țărilor exceptate de la măsura obligatorie privind izolarea la domiciliu.

  Incălcarea dispoziției privind autoizolarea este pedepsită cu amendă de până la 1.000 GBP.

  Înainte de a călători, persoanele vor avea obligația de a indica adresa la care se vor auto-izola și traseul de la frontieră la adresa respectivă, prin completarea unui formular online disponibil pe pagina www.gov.uk/uk-border-control.

  Zborurile directe care sosesc în Anglia din țările cu risc de contaminare trebuie să furnizeze, cu 60 de minute înainte de aterizare, Declarația generală a aeronavelor (General Aircraft Declaration) către autoritățile aeroportului de destinație, în care indică starea de sănătate a pasagerilor. O declarație similară, Maritime Health Declaration Form, este cerută și navelor care sosesc din orice port străin în Anglia. Pe aeroporturile britanice nu sunt luate măsuri speciale.

  Heathrow a închis două terminale din cauza reducerii numărului de zboruri, iar terminalul nordic al aeroportului Gatwick rămâne închis.

  Ministerul de Externe britanic recomandă evitarea pentru cel puțin următoarele 30 de zile a tuturor călătoriilor în străinătate și verificarea atenționărilor de pe site-ul gov.uk.

  MĂSURI PE PLAN INTERN:

  În continuare se recomandă limitarea oricăror deplasări în afara locuinței și lucratul de la domiciliu, dacă este posibil.

  Din 13 iunie este permisă formarea unui “grup de sprijin” cu o altă gospodărie, dacă sunteți într-o gospodărie unde există un singur adult. Toți cei aflați într-un grup de sprijin vor putea acționa ca și cum ar locui în aceeași gospodărie, ceea ce înseamnă că pot petrece timp împreună în casele celuilalt și nu au nevoie să stea la 2 metri distanță.

  Activităţile în aer liber nu mai sunt limitate în timp și este permisă formarea de grupuri de maxim 6 persoane (în aer liber), cu condiţia respectării distanţării sociale (2 metri) între persoane care nu aparţin aceleiaşi gospodării.

  S-au redeschis magazinele, facilitățile sportive în aer liber și câteva atracții suplimentare în aer liber (cinematografele, drive-in, grădinile zoologice, fermele etc.) însă distanțarea socială rămâne obligatorie.

  Este obligatorie utilizarea măştilor în transportul în comun.

  Este permisă intrarea în lăcașurile de cult în scopul rugăciunii individuale.

  Este interzisă intrarea în casa unei persoane din afara grupului de sprijin.

  Este interzis dormitul peste noapte în altă locuință decât cea obișnuită sau locuința unui membru al grupului de sprijin.

  Rămân închise sălile de fitness, bazinele de înot și centrele sportive în spații închise, precum și locurile de joacă din spațiile deschise.

  Persoanele care dezvoltă temperatură și o tuse persistentă apărute recent/brusc sunt rugate să stea la domiciliu pentru cel puțin 7 zile, pentru a limita răspândirea virusului. Toate persoanele din grupul de sprijin al persoanei care prezintă simptome sunt de asemenea obligate să se izoleze.

  Serviciul telefonic NHS 111 nu mai trebuie apelat pentru auto-izolarea la domiciliu, putând fi folosit serviciul NHS 111 online (https://111.nhs.uk/) dacă simptomele se înrăutățesc în timpul izolării la domiciliu sau după 7 zile de izolare. Dacă accesul la internet este limitat sau nu există, se apelează NHS la 111.

  Detalii privind măsurile curente, valabile până la 3 iulie 2020, sunt disponibile pe următoarele pagini web:

  Anglia:https://www.gov.uk/government/publications/coronavirus-outbreak-faqs-what-you-can-and-cant-do/coronavirus-outbreak-faqs-what-you-can-and-cant-do

  Scoția: https://www.gov.uk/guidance/coronavirus-covid-19-information-for-individuals-and-businesses-in-scotland

  Țara Galilor: https://gov.wales/coronavirus

  Irlanda de Nord: https://www.nidirect.gov.uk/articles/coronavirus-covid-19-regulations-guidance-and-what-they-mean-you

  Poliția va superviza implementarea acestor măsuri, amendând persoanele care le încalcă sau, în cazuri extreme, folosind forța fizică.

  Din 4 iulie în Anglia se vor redeschide lăcașurile de cult, restaurantele, barurile, cafenelele, cinematografele, frizeriile, hotelurile, centrele comunitare, bibliotecile publice, locurile de joacă și alte locuri publice. Vor fi permise întâlnirile între membrii a două gospodării/ grupuri de sprijin, atât în spații închise cât și în aer liber. Adunarea a mai mult de 30 de persoane va fi interzisă, cu excepția anumitor circumstanțe ce urmează a fi stabilite de lege.

  Detalii privind măsurile care intră în vigoare de la 4 iulie sunt disponibile la https://www.gov.uk/government/publications/coronavirus-outbreak-faqs-what-you-can-and-cant-do/coronavirus-outbreak-faqs-what-you-can-and-cant-do-after-4-july

  Măsuri de sprijin pentru categoria self-employed anunțate de ministrul britanic de finanțe:

  Muncitorii din categoria self-employed vor putea cere un ajutor (impozabil) în valoare de 80% din media venitului lunar din ultimii trei ani, de maximum 2500 lire pe lună. Pot beneficia de această măsură persoanele cu majoritatea veniturilor din self-employment, cu un profit de sub 50000 GBP anual. Subvenția poate fi acordată pe cel puțin 3 luni, începând cu iunie 2020. Pentru flux de numerar, se solicită împrumuturi fără dobândă pe o perioadă de 12 luni prin Business Interruption Loan Scheme sau aplicând pentru ajutor social prin Universal Credit online.

  Date de contact ale misiunilor României în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord – AICI.