Marea Britanie - Informatii despre conditiile speciale de calatorie, in contextul COVID-19

Regimul de călătorie al cetățenilor români în Regatul Unit

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

Începând cu data de 1 ianuarie 2021, condițiile de intrare și ședere în Regatul Unit, condițiile pentru desfășurarea de activități profesionale, regimul aplicabil pentru asigurări de sănătate și beneficii sociale aplicabile cetățenilor Uniunii Europene (inclusiv cetățenii români) s-au schimbat.

Noile reguli nu afectează cetățenii români protejați de Acordul de retragere, eligibili pentru EU Settlement Scheme – mai multe informații găsiți la următoarele pagini de internet:

https://www.mae.ro/node/52928

https://www.mae.ro/node/54633

Înainte de începerea călătoriei în Marea Britanie este nevoie să stiti ca trebuie sa prezentati:

1) un test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, cu rezultat negativ

2) passenger locator form https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk

3) codul de rezervare a două teste pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, ce vor fi efectuate în Marea Britanie pe perioada carantinării/autoizolării

4) codul de rezervare a hotelului pentru carantina instituționalizată, dacă sosiți dintr-o țară aflată pe lista roșie. Opțional, puteți rezerva și un Test to Release.

Detalii pe pagina web https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk

• Toate persoanele care sosesc în Anglia, Țara Galilor, Scoția sau Irlanda de Nord din străinătate trebuie să prezinte, inclusiv la îmbarcarea în trenuri, feriboturi sau aeronave, un test cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii.

• Persoanele care sosesc în Anglia, Țara Galilor, Scoția, Irlanda de Nord sau Insula Jersey venind din România sau din oricare alt stat (cu excepția Irlandei și Insulelor Man, Jersey și Guernsey) sunt obligate să se autoizoleze timp de 10 zile, la o locație declarată în formularul de localizare a pasagerului (Passenger Locator Form). Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a renunțat la lista statelor exceptate de la restricțiile de călătorie (travel corridors).

Începând cu data de 15 februarie 2021 toate persoanele sosite în Anglia și Țara Galilor, indiferent de statul de domiciliu (inclusiv România), sunt obligate să efectueze două teste moleculare tip PCR pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, pe parcursul perioadei de autoizolare, respectiv carantină instituționalizată. Primul test trebuie efectuat în cea de a doua zi de la sosire, iar cel de-al doilea va fi efectuat în a 8-a zi de la sosire. Costurile aferente testării sunt suportate de persoana în cauză, iar programarea și plata pentru testare trebuie efectuate înaintea călătoriei. Detalii cu privire la procedura testării suplimentare se regăsesc la: https://www.gov.uk/guidance/how-to-quarantine-when-you-arrive-in-england. În situația în care unul dintre cele două teste este pozitiv, perioada de carantină se prelungește cu o perioadă de 10 zile de la momentul în care a fost efectuat testul.

• Cetățenii români care sosesc în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord sunt obligați să se autoizoleze pentru o perioadă de 10 zile. Încălcarea dispoziției privind autoizolarea este pedepsită cu amendă de până la 10.000 GBP. Începând cu luna decembrie 2020, pasagerii care sosesc în Anglia vor avea posibilitatea de a efectua un test pentru infecția cu SARS-CoV-2 începând cu a 5-a zi de la sosire și, în cazul unui rezultat negativ, vor putea ieși din autoizolare.

Această măsură nu elimină obligativitatea rezervării prealabile și efectuării celor două teste pentru depistarea infecției cu SARS-Cov-2 din a doua și a opta zi.

Mai multe informații pentru calatoriile in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord se regăsesc pe urmatoarele site-uri:

https://www.mae.ro/travel-conditions/3725

https://www.gov.uk/guidance/coronavirus-covid-19-test-to-release-for-international-travel

Mai multe informatii de unde puteti cumpara pachetul de testare pentru testarea din timpul carantinarii/autoizolarii

https://www.gov.uk/guidance/how-to-quarantine-when-you-arrive-in-england#what-you-must-do-before-you-travel

https://quarantinehotelbookings.ctmportal.co.uk/

https://quarantinehotels.ctmportal.co.uk/Quarantine/Home.aspx

MĂSURI PE PLAN INTERN:

În continuare se recomandă limitarea oricăror deplasări în afara locuinței și lucratul de la domiciliu, dacă este posibil.

Din 13 iunie este permisă formarea unui “grup de sprijin” cu o altă gospodărie, dacă sunteți într-o gospodărie unde există un singur adult. Toți cei aflați într-un grup de sprijin vor putea acționa ca și cum ar locui în aceeași gospodărie, ceea ce înseamnă că pot petrece timp împreună în casele celuilalt și nu au nevoie să stea la 2 metri distanță.

Activităţile în aer liber nu mai sunt limitate în timp și este permisă formarea de grupuri de maxim 6 persoane (în aer liber), cu condiţia respectării distanţării sociale (2 metri) între persoane care nu aparţin aceleiaşi gospodării.

S-au redeschis magazinele, facilitățile sportive în aer liber și câteva atracții suplimentare în aer liber (cinematografele, drive-in, grădinile zoologice, fermele etc.) însă distanțarea socială rămâne obligatorie.

Este obligatorie utilizarea măştilor în transportul în comun.

Este permisă intrarea în lăcașurile de cult în scopul rugăciunii individuale.

Este interzisă intrarea în casa unei persoane din afara grupului de sprijin.

Este interzis dormitul peste noapte în altă locuință decât cea obișnuită sau locuința unui membru al grupului de sprijin.

Rămân închise sălile de fitness, bazinele de înot și centrele sportive în spații închise, precum și locurile de joacă din spațiile deschise.

Persoanele care dezvoltă temperatură și o tuse persistentă apărute recent/brusc sunt rugate să stea la domiciliu pentru cel puțin 7 zile, pentru a limita răspândirea virusului. Toate persoanele din grupul de sprijin al persoanei care prezintă simptome sunt de asemenea obligate să se izoleze.

Serviciul telefonic NHS 111 nu mai trebuie apelat pentru auto-izolarea la domiciliu, putând fi folosit serviciul NHS 111 online (https://111.nhs.uk/) dacă simptomele se înrăutățesc în timpul izolării la domiciliu sau după 7 zile de izolare. Dacă accesul la internet este limitat sau nu există, se apelează NHS la 111.

Detalii privind măsurile curente, valabile până la 3 iulie 2020, sunt disponibile pe următoarele pagini web:

Anglia:https://www.gov.uk/government/publications/coronavirus-outbreak-faqs-what-you-can-and-cant-do/coronavirus-outbreak-faqs-what-you-can-and-cant-do

Scoția: https://www.gov.uk/guidance/coronavirus-covid-19-information-for-individuals-and-businesses-in-scotland

Țara Galilor: https://gov.wales/coronavirus

Irlanda de Nord: https://www.nidirect.gov.uk/articles/coronavirus-covid-19-regulations-guidance-and-what-they-mean-you

Poliția va superviza implementarea acestor măsuri, amendând persoanele care le încalcă sau, în cazuri extreme, folosind forța fizică.

Din 4 iulie în Anglia se vor redeschide lăcașurile de cult, restaurantele, barurile, cafenelele, cinematografele, frizeriile, hotelurile, centrele comunitare, bibliotecile publice, locurile de joacă și alte locuri publice. Vor fi permise întâlnirile între membrii a două gospodării/ grupuri de sprijin, atât în spații închise cât și în aer liber. Adunarea a mai mult de 30 de persoane va fi interzisă, cu excepția anumitor circumstanțe ce urmează a fi stabilite de lege.

Detalii privind măsurile care intră în vigoare de la 4 iulie sunt disponibile la https://www.gov.uk/government/publications/coronavirus-outbreak-faqs-what-you-can-and-cant-do/coronavirus-outbreak-faqs-what-you-can-and-cant-do-after-4-july

Măsuri de sprijin pentru categoria self-employed anunțate de ministrul britanic de finanțe:

Muncitorii din categoria self-employed vor putea cere un ajutor (impozabil) în valoare de 80% din media venitului lunar din ultimii trei ani, de maximum 2500 lire pe lună. Pot beneficia de această măsură persoanele cu majoritatea veniturilor din self-employment, cu un profit de sub 50000 GBP anual. Subvenția poate fi acordată pe cel puțin 3 luni, începând cu iunie 2020. Pentru flux de numerar, se solicită împrumuturi fără dobândă pe o perioadă de 12 luni prin Business Interruption Loan Scheme sau aplicând pentru ajutor social prin Universal Credit online.

Date de contact ale misiunilor României în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord – AICI.