1 Decembrie 2021 MACEDONIA - KOSOVO 5 zile Autocar

Sofia- Skopje- KOSOVO, Pest. de Marmura, Man. Gracanica, Pristina- OHRID- CanionulMatka- VelikoTarnovo

Ziua 1. BUCURESTI - SOFIA - SKOPJE (cca. 630 km)

Ne intalnim in zori in parcarea Academiei Militare-Carol I (acces dinspre Metrou Eroilor). La ora 06:00 dam startul circuitului nostru spre Skopje. Tranzitam Bulgaria admirandcapitalaacesteia, Sofia: Catedrala Al. Nevsky, in stilneobizantin, una dintrecelemaimariconstructiiortodoxe din lume, cu o capacitate de 10.000 de credinciosisiBisericaSfanta Sofia, una dintrecelemaivechibisericiortodoxe (sec. IV -VI), care din sec. XIV a datchiardenumireaorasului. FoarteaproapeadmiramsicladireaParlamentului, in stil neo renascentist. Traversam Bulgaria indreptandu-ne spre Macedonia. Timp liber in Skopje, apoicazare la hotel 3*.

Ziua 2. SKOPJE -Canionul MATKA

După micul dejun, timp liber in Skopje sau excursieoptionala (10 euro/pers) in canionulMatka, probabilcelmaispectaculossipitoresc moment al intregului program, o adevarata “minune” nu doarprinpeisajul care ne valasafaracuvinte, cat sidatoritaaccesuluiextrem de facilintr-o zona atat de salbatica. Intoarcere in capitalaMacedoniei de Nord, pentru un tur de oras. Capitala si cel mai mare oras al tarii, Skopje a trecut printr-o ampla reconstructie dupa cutremurul din 1963, refacere finantata de Guvern si care a cuprins constructia de piete, poduri, fantani arteziene, teatre, muzee, colegii si cladiri guvernamentale. Admiramintr-un tur pietonal: Casa Maicii Tereza, Parlamentul, MonumentulEroilor, Poarta Macedonia, Piata Macedonia, cu o fantanaartezianasiStatuiaecvestra a lui Alexandru cel Mare, Podul de Piatra construit in sec XV- simbolulorasului, OrasulVechi cu bazar, hammam, caravanserai simoschei, Filarmonica, Opera, PodulArtelorsiPodulOchiului, ambelepoduri decorate cu statui ale personajelorreprezentative in artasimuzica. Cazare la acelasi hotel 3* din Skopje.

Ziua 3.SKOPJE -OHRID, IerusalimulBalcanilor(cca. 350 km)

Mic dejun. Dupa un somnodihnitor, timp liber in Skopje sau excursieoptionala la Ohrid (20 euro/pers). Ne îndreptăm spre Ierusalimul Balcanilor- Ohrid, obiectiv UNESCO numit astfel pentru ca in secolul al XVIII-lea aici erau 365 de biserici, cate una pentru fiecare zi a anului. Orasul a fost resedinta episcopala, la sfarsit de secol IX aici functiona o Universitate condusa de Sfintii Clement si Naum de Ohrid, iar in secolul al XI-lea Ohrid a fost capitala Imperiului Tarului Samuil. Lacul Ohrid, impartit intre Macedonia de Nord si Albania, protejat UNESCO, este unul din cele mai adanci si mai vechi lacuri ce conserva un ecosistem acvatic unic in lume. Incepem turul pietonal in PiataOhrid de la StatuiaSfantului Clement de Ohridsi ne indreptamspreBisericaSfanta Sofia inaltata in timpulPrimuluiTarat Bulgar, in secolele VII-XI. In perioadaotomanabiserica a fosttransformata in moscheesifresceleacoperite cu tencuiala. Refacerafrescelor din anii `50-`60 au scos la ivealaimagini din secolele XI-XIII in stilbizantin, foartevaloroase. VomurcaspreTeatrul Anticconstruit in secolul al II-lea iHr. Ajungem in apropiere de FortareataSamuilfoarte bine conservata, una din celemaimarifortificatii din Macedonia de NordsicontinuamapoispreBisericaSfantul Clement siPantelimon din secolul al IX-lea. Ajungem la BisericaSfantulIoanTeologulridicata in secolul al XIII-lea pe o stanca, decorata cu ceramicasipiatrasculptata, considerata una din celemaifrumoasebiserici din tara. De aici, optional ne imbarcam contra cost siintr-o scurtaplimbare cu barcile pe lac, ne intoarcem in PiataOhrid, undevomaveatimp liber. Intoarcerepentrucazare in acelasi hotel din Skopje.

Ziua 4.KOSOVO, Pestera de Marmura, ManastireaGracanica -PRISTINA - SKOPJE (cca. 250 km)

Mic dejun. Timp liber pentruviziteindividualesi shopping in Skopje, sauexcursieoptionala(25 euro/pers) in Kosovo, o regiune a Serbiei care si-a declarant unilateral independenta in 2008, actiunerecunoascuta de ccajumatate din statelelumii. Prezentanddocumentelevalide de calatorie (carte de identitatesaupasaport)trecemfrontierasifacem o prima oprire la Pestera de Marmura (Gadime), descoperita in 1966, cu o lungime de 1260 m, din care doarcca. 500 m sunt deschisipentruvizitatori, undevomadmiraformatiuniextraordinare de stalactite si stalagmite in marmura. ContinuamspreManastireasarba-ortodoxaGracanica, ridicata in 1321 pe ruineleuneibazilicicrestinetimpurii din sec. al VI-lea. In timpulocupatieiotomanei s-au adusdistrugerirepetate, iardupacel de-al doileaRazboimondial a fostrefacuta de calugaritesilocuita permanent. Bisericaesteconstruita din caramidasipiatraasezate in randurisuccesive in stilsarb-bizantin traditional, in forma a douacruci una in interiorulceleilalte, domul central fiindsprijinit pe patrucoloane, iarsplendidelefresce bine conservate dateaza din sec. XIV-XVI. In 1999 a fostbombardata de NATO, iar din 2006 este pe Lista monumentelor UNESCO. Ajungem in capitalaPristina, important centru economic, politic, financiar, cultural siuniversitar. Turulincepe cu MuzeulEtnografic, gazduit de o cladireexcelentpastrata din secolul XVIII din zona vechiului bazar, unde sunt expusehaine, arme, bijuterii, obiectefolosite in gospodariesialteartefacte legate de nastere, nuntasiceremoniafunerara. UrmeazaMoscheeaFatih, ridicata de Mehmed al II-lea Cuceritorul la opt ani dupaCadereaConstantinopolului, transformata in bisericacatolica in perioada de ocupatiehabsburgica. In PiataSkanderbergadmiramStatuiaecvestraaerouluialbanez medieval, adusa de la Kruje din Albania in 2001. BibliotecaNationalainaugurata in 1982,este una din celemairemarcabilecladirimoderne, o imbinareintrestilulbizantinsicelislamic, intrecel modernist si traditional-rural, avand 99 de domuri de diferitemarimiacoperite cu o plasametalicaasemanatoare cu un navodpescaresc. CatedralacatolicaMaica Teresa, ridicata cu aprobareaGuvernului, e inchinatacalugariteimisionarealbaneza Sf. Teresa de Calcutta. Fundatia a fostpusa in 2005 de Presedintelemusulman Ibrahim Rugova, inaugurareaaavut loc in 2010, la aniversarea a 100 de ani de la nastereaMaicii Teresa, iarsfintirea in 2017, la un an de la canonizareaei. Ridicata in stilromaniceste una din celemaimaribiserici din Balcani. Parasim Kosovo si ne intoarcem in Macedonia pentru cazare la acelasi hotel din Skopje.

Ziua 5.SKOPJE - VELIKO TARNOVO - BUCURESTI (cca. 635 km)

Mic dejun. Pe traseul de intoarcerespreBucuresti, dupaamiazafacem un ultimpopas in vecheacapitala din perioadaTaratelorBulgare, VelikoTarnovo, ale careivestigii au fostfoarte bine puse in valoareduparestaurarilerecente. In afara cetatiimedievale, un farmecdeosebit il are sicentrulvechi al orasului, cu atelieremestesugaresti, magazine de suvenirurisi de antichitati. TraversamPodulPrieteniei la Giurgiu sisosim in Bucuresti in jurulorei 22.00, in functie de traficsi de durataformalitatilor din frontiera.

vezi mai multe

- Transp. cu autocar climatizat, clasificat pentru curse internaţionale
- 4 cazari cu mic dejun in hotel de 3*
- Ghid insotitor din partea agentiei pe traseu

vezi mai multe

- Asigurare medicala si storno (cu extensie COVID) si vizitele optionale.
- Intrari la obiective si ghizii locali
- Supliment 5% pentru locuri preferentiale in autocar (primele 3 banchete)
- Taxa de oras pentru hotelul din Skopje (se va achita cash de catre turisti)
- Bacsisuri/tips (recomandate) pentru prestatorii locali (soferi, ghizi, personal hotelier)

vezi mai multe

Circuite cu autocarul din din Slatina catre 1 Decembrie 2021 Macedonia - Kosovo, Toate locatiile, Macedonia